Connect with us

În câți km „arzi” un Big Mac pe o electrică vs. normală?

Reportaje

În câți km „arzi” un Big Mac pe o electrică vs. normală?

Intrigați de articolul pe care l-am publicat mai demult în care preluam informații potrivit cărora mersul pe bicicleta electrică versus normală, în scop utilitar / navetă, este asemănător din punct de vedere al efortului depus, am decis să aflăm direct care este impactul unei electrice atunci când vine vorba de distanța parcursă cu “un plin”. Dar nu un plin de curent electric în bateria bicicletei ci un plin de mâncare în burta noastră. Drept referință am ales un Big Mac™ întrucât îl cunoaște toată lumea, iar cantitatea de energie conținută este cunoscută. Acest hamburger de la McDonalds oferă 509 Kcal potrivit informațiilor oficiale.

În articolul publicat se vorbea despre studiul făcut de PASTA (Physical Activity through Sustainable Transport Approaches) și faptul că efortul făcut pe o bicicletă electrică este similar cu efortul făcut pe o bicicletă normală. Motivarea autorilor era că pe o electrică, deși depui efort mai puțin, distanța parcursă în medie de cei întrebați, este mai mare. Așa rezulta din sondajul respectiv făcut pe 10.000 de cetățeni din UE, deci un eșantion semnificativ.

Bunul simț ne spune că este normal ca pe-o electrică să depui mai puțin efort, asta este și ideea care a stat la baza inventării bicicletelor electrice, însă noi am vrut să vedem și ce distanță poți parcurge pe electrică versus normală „arzând” aceeași cantitate de energie.

Am făcut două teste în două zile diferite, pentru ca subsemnatul să nu fie obosit după primul test. Am încercat să menținem condițiile de test cât mai asemănătoare în ambele zile. M-am deplasat prin București, un oraș în cea mai mare parte plat. Așadar efortul depus este cam același oriunde te-ai duce. Nivelul de asistență la electrică a fost setat pe „mediu”, pentru a nu fi nici prea ușor, nici prea greu, în timp ce pe bicicleta normală am încercat să mențin o viteză medie cât mai apropiată de cea obținută cu electrica.

Rezultatul era de așteptat, dar este în același timp și suprinzător. Cu aceeași cantitate de energie, mai precis cele 509 kcal de la Big Mac pe care apropo, nu l-am mâncat ci l-am luat doar exemplu, vei parcurge pe o electrică aproape dublul numărului de kilometri și anume 47 versus 27 în cazul meu. Calculul consumului de calorii s-a făcut în funcție de pulsul avut în timpul deplasării, vârsta, înălțime și sex, asta însemnând că rezultatele testului de aici sunt aplicabile doar mie. Cel mai probabil altă persoană va „arde” un Big Mac într-un număr diferit de kilometri. Un alt rezultat interesant este faptul că pe-o electrică, cu un Big Mac la bord, vei putea pedala o oră în plus față de bicicleta normală.

Așadar, concluziile obținute de PASTA le putem confirma și noi într-un fel. Distanța parcursă cu o electrică este „semnificativ” mai mare folosind aceeași energie. Însă la final rămânem totuși cu o problemă. Cu o bicicletă normală este suficient să pedalezi o distanță mai mică în timp ce cu o electrică trebuie să pedalezi dublu. În oraș cel puțin.

Apasa aici ca sa citesti in continuare
S-ar putea sa-ti placa...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Cele mai citite

Advertisement

Noutati

Questions

To Top