Biciclete electrice: ce aleg? Hardtail sau full-suspension?

0
2425
views

O întrebare care ne măcina și în trecut când venea vorba de alegerea unei biciclete non-electrice, însă în cazul de față avem câteva date modificate: diferențele de confort și de preț sunt mult mai mari, iar cele de performanță de asemenea. Prin urmare, ce este indicat să alegem, o bicicletă electrică hardtail sau una full-suspension?

Filmul de mai jos face un scurt rezumat al întrebării, iar mai jos găsești argumentația dezvoltată pentru fiecare capitol în parte.

Diferențe de geometrie sunt foarte clare: privește doar unghiul furcii full-suspension-ului, dar și lungimea acesteia.

1.Pentru ce cumpăr bicicleta electrică?

Este o întrebare care ar trebui să elucideze din capul locului care dintre cele două construcții ți se potrivesc. Dacă petreci mult timp la munte, atunci cu isguranță full-suspension-ul este varianta de luat în seamă. Dacă drumurile parcurse de tine sunt reprezentate mai mult de poteci de pădure sau oraș, hardtail-ul este cel potrivit.

2.Care este bugetul meu?

Dacă vrei un full-suspension, dar totuși bugetul nu este pe măsură, automat va trebui să revii un la un hardtail. Totuși, dacă ești constrâns de buget să alegi un hardtail, dar petreci majoritatea timpului la munte, încearcă să alegi unul cu anvelope balonate (27plus).

3.Ce suspensii să aleg?

Pentru hardtail-uri suspensiile minime ar trebui să fie de 120mm, pentru full-suspension sunt foarte în regulă și cele de 100mm. Dar, ține cont, cu cât acestea sunt mai mari, cu atât confortul crește, alături de acesta stabilitatea și performanța în teren accidentat. Pentru hardtail-uri, cursa maximă a suspensiilor este de 140mm, pe când pentru full-suspension-uri, aceasta poate ajunge lejer și la 180mm – 200mm. Nu alege suspensii prea mari dacă terenul pe care rulezi cu bicicleta nu este foarte denivelat, pur și simplu nu are sens.

Construcția părții din spate este mai complexă în cazul full-suspensionului…
… și maxim de simpă în cazul hardtail-ului.

4.Unde o stochez și cum o transport?

Este de asemenea o informație importantă. Un hardtail, căruia îi poți detașa acumulatorul, este mai ușor de transportat pe un suport de biciclete sau urcat cu liftul, pe când un full-suspension cu acumulator integrat va necesita suport special, achiziționat separat. Full-ul este semnificativ mai lung decât un hardtail, așadar ține cont și de acest aspect.

5.Întreținerea și revizia: care este mai ieftină?

În cazul bicicletelor hardtail revizia este ceva mai ieftină, deoarece nu necesită gresarea rulmenților basculei sau revizia amortizroului de spate. Altfel, revizia este similară în cazul ambelor biciclete, cu mențiunea că plăcuțele de frână sau anvelopele unei biciclete full-suspension se pot uza mai rapid, dată fiind greutatea mai mare și abordarea traseelor mai dificile.

Concluzie

După aproape 9 ani de pedalat pe biciclete electrice, aș alege full-suspension-ul fără să mă gândesc prea mult, dintr-un simplu motiv: performanța, stabilitatea și confortul sunt incomparabile (geometria full-ului este mai agresivă). Totodată, un full de 140mm sau 150mm este tot ce-ai avea vreodată nevoie. Nu uita, în cazul full-suspension-ului, este recomandat să ai un acumulator mai puternic, de 500Wh sau mai mare, dat fiind faptul că din cauza greutății și a oscilației suspensiei spate la deal, aceasta va consuma mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here