Connect with us

Biciclete electrice pentru copii în 2019: variante și prețuri

Sfaturi de achizitionare si utilizare

Biciclete electrice pentru copii în 2019: variante și prețuri

Nu mă întreba ce părere am despre cei care vor să pună din fragedă copilărie copiii pe o bicicletă electrică, însă pot să-ți spun din capul locului că ar trebui să fie un premiu pe care să-l obțină muncindu-și picioarele pe o bicicletă non electrică. De altfel, are toate șansele să facă asta, căci majoritatea bicicletelor electrice pentru copii au roți de 24 sau 26 de inch, așadar cei mici vor trebui să aibe o înălțime de 1.2 – 1.6m (sau de la 8 ani) pentru a putea pedala pe aceste e-bike-uri. Dar timpul trece repede, așadar aruncă un ochi peste variantele pe care le-am identificat pentru 2019 și gândește-te bine ce urmează să-i oferi: pentru copii, această combinație va fi mai mult ca sigur cea mai tare experiență pe care au trăit-o vreodată.

De ce să cumperi o bicicletă electrică pentru copii?

Lăsând la o parte preconcepțiile, bicicleta electrică îl va aduce pe cel mic alături de familie sau de tatăl maniac, obsedat de pedalat, care nu ratează niciun concurs. În acest fel, copilul va ține pasul cu adultul și chiar va putea să-l depășească pe urcările mai abrupte, căci majoritatea bicicletelor electrice pentru copii îi pot susține până la o viteză de 20 de km/h (așadar cu 5km/h mai puțin decât în cazul ebike-urilor pentru adulți). Aceste ebike-uri vor face cu greu față pe trasee tehnice, este un aspect de reținut, date fiind roțile mai mici și suspensiile nu foarte performante, însă un punct forte al acestora va fi greutatea crescută ce va oferi o stabilitate mai mare.

Gândindu-ne la viitorul copiilor noștri, este clar că orice părinte normal la cap va prefera ca cel mic să aleagă totuși un e-bike, decât Playstation-ul conectat la televizorul cu o diagonală de 140 cm de acasă. Este poate una dintre cele mai atractive metode pentru a-l trage din bârlog, căci nu va mai avea niciun motiv să se plângă că este prea greu. Odată pus în fața faptului împlinit, s-ar putea să-i placă enorm și chiar să-și dorească să progreseze în această disciplină. După cum spuneam, orice variantă de a-l scoate din casă și de a-și petrece timpul afară este de luat în considerare și nu trebuie să fii psiholog ca să-ți dai seama de asta.

Ce variante de biciclete electrice pentru copii există?

Deși niciun astfel de model nu ne-a ajuns până acum la test, îmi pot face rapid o idee despre ceea ce au de oferit. Nu am prezentat aici nicio variantă cu motor atașat after-market deoarece acestea NU SUNT OMOLOGATE. Mai ales că vine vorba de copilul tău, este foarte important să înțelegi acest lucru din capul locului. Știu că trăim în țara lui lasă bă că merge așa, însă trebuie să știi că montarea unui motor electric și al unui acumulator pe o bicicletă obișnuită, este un act de relativă inconștiență: acel cadru nu a fost gândit pentru o greutate suplimentară mai mare, nici pentru acea distribuire a greutății reprezentată de motor și acumulator pe bicicletă. Mai mult decât, am fost martorii unor adevărate drame în ultimii ani, care ne-au arătat la ce poate duce o bicicletă pentru copii de slabă calitate.

Sfatul meu este să rămâi la variantele omologate oferite de producători consacrați (evită în orice caz produsele chinezești) și chiar dacă este necesar să strângi mai mulți bani, vei avea mai multe beneficii, de la performanță până la garanție. Dar cel mai important, vei avea garanția că acea bicicletă a fost concepută pentru a fi exploatată de copii în SIGURANȚĂ.

Acum că am încheiat polologhia despre siguranță și cât de mult ar trebui să conteze pentru tine, să vedeam ce fel de biciclete au producătorii în gamă pentru cei mici. Le voi afișa în ordinea prețului, pornind de la cea mai ieftină până la cea mai scumpă. Dacă ai sugestii pentru a introduce și alte modele în această listă, le aștept cu interes în rubrica de comentarii de mai jos.

Cube Acid 240 Hybrid Youth Actionteam – 1.699 euro

Cea mai ieftină bicicletă electrică pentru copii din această listă este Cube-ul de față, una echipată cu roți de 24 de inch și care nu arată rău deloc. Central se află instalat un motor Bosch din gama Active Line, cu un cuplu de 40Nm și o putere de 250W. Acumulator de 400Wh este mai mic, însă pentru copiii care oricum cântăresc puțin, mai mult decât suficient. Furca nu este grozavă, Suntour XCT cu o cursă de 80mm nu oferă prea mult confort însă frânele Shimano MT200 cu discuri de 180/160mm ar trebui să facă treabă bună, împreună cu transmisia Acera cu 9 pinioane care oferă suficiente rapoarte.

Ghidonul este lat, de 680mm (ar trebui să verifici dacă nu cumva este prea lat pentru cel mic, altfel poate fi tăiat), iar anvelopele suficient de groase pentru a compensa cu confortul pe care nu-l poate oferi furca Suntour – 2.35 inch. Greutatea este de 18.7 kg, iar geometria potrivită pentru trasee de off-road.

Puncte forte – preț atractiv raportat la echipare, disc mare pe roata de față
Puncte slabe – furcă de slabă calitate, cuplu limitat la 40Nm

Haibike sDuro HardFour 2.0 – 1.900 euro

Liderul mondial în vânzările de biciclete electrice, Haibike, are în meniu modelul HardFour, care rulează tot pe roți de 24 de inch. Astfel, bicicleta este deja potrivită de la vârsta de 8-9 ani. Cadrul este construit din aluminiu, transmisia beneficiază de 9 rapoarte de schimbarea cărora se ocupă un schimbător Shimano Altus, iar furca este mai performantă decât în cazul Cube-ului: XCR (pe arc) – mai sensibilă, dar cu o cursă mai mică de 63mm. Ghidonul are o lățime de 640mm, mai potrivit celor mici, iar frânele sunt de asemenea hidraulice, Tektro M282 cu discuri de 160mm.

Greutatea declarată este de 20 de kg, viteza este limitată la 20 de km/h, însă motorul Yamaha PW-Se funcționează full-power, la un cuplu de 70Nm, aproape dublu față de cel oferit de Cube, de aici și diferența de preț. Acumulatorul de 400Wh este suficient pentru cei mici, iar pe teren drept, îi poate susține pe distanțe mai lungi de 100 de km.

Puncte forte – motor puternic cu un cuplu mare, de 70Nm, pentru distracția supremă
Puncte slabe – disc de 160mm pe roata de față, cursă mică pentru furcă

KTM Macina Mini Me – 1.999 euro

În același segment de preț regăsim și varianta celor de la KTM – Macina Mini Me. Rulează pe roți de 24 de inch, are în dotare un motor Bosch din gama Active Line, care oferă un cuplu de 40Nm și care este susținut de un acumulator de 400Wh.

Transmisia cu 9 rapoarte este asigurată de schimbătorul Shimano Altus, iar confortul este oferit cu adevărat cu furca Suntour XCR pe aer, aceasta având o cursă de 63mm. Frânele provin de la Tektro, modelul M291 și sunt hidraulice, iar anvelopele de la Schwalbe, modelul Table Top, nu foarte orientate către off-road ci mai degrabă către trasee forestiere simple. Greutatea este de 18.7 kg și este recomandată începând cu vârsta de 8 ani, asemenea tuturor bicicletelor prezentate aici.

Puncte forte – furcă pe aer ce oferă confort, frâne hidraulice
Puncte slabe – cuplu mic, anvelope nepotrivite pentru off-road

Scott Roxter eRide – 1.999 de euro

Scott a lansat de curând această gamă de biciclete electrice pentru copii, iar acestea pot fi achiziționate în versiunea cu roți de 24 de inch sau de 26 de inch, pentru copiii cu o vârstă de peste 12 ani. Furca din dotare nu este foarte strălucită, un Suntour XCT pe arc cu o cursă de 70mm, însă cel puțin aceasta mizează pe un cartuș de aer pentru a contribui la un confort mai bun.

Lățimea ghidonului este de 560mm, iar astfel, adaptată conformației celor mici, transmisia cu 9 rapoarte este asigurată de schimbătorul Shimano Alivio, iar reprizele de frânare, de Shimano MT200 cu discuri de 160mm. Motorul Bosch Active Line are cuplu de doar 40Nm și un acumulator de 400Wh. Atenție, bicicleta este livrată cu încărcătorul Bosch 2A, așadar încarcarea acumulatorului va dura mai mult. Greutatea menționată este de 19.8 kg.

Puncte forte – geometrie adaptată pentru cei mici, furcă pe aer dar cursă mai mică
Puncte slabe – Cuplu mic, încărcător lent

Focus Jam2 HT Junior – 3.199 euro

Focus schimbă toate regulile de mai sus cu noul Jam2 HT Junior, căci aici vorbim despre o rachetă. La nivel de motor, doar Haibike-ul poate să îi țină piept, dar în ceea ce privește echiparea, aceasta nu are niciun concurent (de altfel și prețul este semnificativ mai mare). Motorul Shimano M8000 este cel montat și pe ebike-urile pentru adulți și are un cuplu de 70Nm cu o putere de 250W. Acumulatorul de 378Wh este integrat, iar astfel întreaga bicicletă are un aspect superb.

Furca cu o cursă de 80mm provine de la Rock Shox, modelul Recon TK, ghidonul are o lățime mare de 700mm, iar frânele Shimano MT200 – ambele – au discuri mari, de 180mm. Transmisia este asigurată de un schimbător superior din gama Shimano Deore, iar aceasta are 10 rapoarte.

Trebuie menționat de asemenea că rulează pe roți de 26 de inch, așadar este orientată către copiii cu o înălțime cuprinsă între 130 și 160cm.

Puncte forte – motor puternic, frâne cu discuri mari, acumulator integrat, transmisie
Puncte slabe – preț mare, anvelope

Concluzie

Uitându-mă din nou peste această listă cu siguranță aș alege imediat Focus-ul, dată fiind echiparea. Prețul însă este semnificativ mai mare decât al celorlalți concurenți, prin urmare o să încerc să găsesc varianta de mijloc. Haibike-ul mi se pare o alegere decentă dat fiind bugetul, doar prin prisma motorului, care le surclasează la nivel de performanță pe toate celelelalte din aceeași categorie de preț. Dacă bugetul este primordial, atunci cu siguranță Cube-ul devinde cea mai atractivă variantă. Ideal ar fi să le poți încerca înainte de achiziție, dat fiind faptul că geometria diferă de la o bicicletă la alta, implicit și poziția pe aceasta.

Pe bicicletă din 1998, am pedalat pentru prima dată pe un e-bike în 2010, iar aceasta mi s-a părut odioasă. Cu timpul, am avut contact cu majoritatea bicicletelor electrice importante lansate pe piață și am început să le înțeleg scopul, ca apoi să mă acapareze complet. Din 2016 scriu pentru ElectroBike.ro și pe lângă cele 7 bicicletele non-electrice din garaj, dețin două e-bike-uri: un hardtail și un full-suspension.

1 Comment

1 Comment

  1. Razvan

    10th April 2021 at 10:16 am

    De ce trebuie sa tin cont dacă îmi cumpăr o bicicleta electrica sh. (Orbea Wild 20, model 2018) asta as dorii sa o cumpăr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Cele mai citite

Advertisement

Noutati

Questions

To Top